La o săptămână de la atacul armat comis la sediul său miercurea trecută – soldat cu 12 morți -, ziarul a anunțat un tiraj de trei milioane de exemplare, față de 60.000 de obicei, cu versiuni în numeroase limbi străine (engleză, turcă, spaniolă, între altele).
Din Europa și până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus fără să aștepte această copertă a unui număr excepțional, pregătit în sediul cotidianului de stânga Libération. Deasupra desenului cu Mahomed, pe fond verde, culoarea islamului, titlul „Totul este iertat” tranșează cu tonul adesea feroce al ziarului.
Însă portretul profetului – care ține o pancartă pe care scrie „Je suis Charlie” (Eu sunt Charlie), agitată de aproape patru milioane de manifestanți duminică, pe străzile Franței – provoacă nemulțumire în lumea musulmană.
Publicarea acestor desene „insultătoare la adresa Profetului” va „intensifica ura”, a apreciat marți seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase insituții ale islamului sunnit cu sediul în Egipt.
O parte a exemplarelor Charlie Hebdo urmează să fie distribuită în Turcia împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniștri din Guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002 au denunțat „provocările” săptămânalului francez.
În Franța, principalele organizații musulmane au îndemnat comunitatea „să-și păstreze calmul” și „să respecte libertatea de opinie”, iar cel mai mare ziar de satiră francez, Le Canard Enchaîné, a dezvăluit că a primit amenințări la o zi după masacrul de la Charlie Hebdo.